Ostin kyseisen kirjan reilulla neljällä eurolla syksyllä 2010 Jyväskylän Seppalänkankaan citymarketista, ollessani viikon verran kuntoutustutkimuksessa työklinikalla. WS Bookwell Oy, Juva 2006, 519 sivua.

Eletään vuotta 1972. Kuusitoistavuotias tyttö löytää isänsä kirjastosta lohikäärmeen kuvalla koristellun salaperäisen kirjan. Pian hän saa luettavakseen kirjeitä, joissa pahoitellaan lukijan kohtaloa: hän on astunut syvälle pimeyden ja pahuuden vaikutuspiiriin.

Kirjeet ja diplomaattina toimivan isän salaileva käyttäytyminen herättävät tytössä pelkoa ja hämmennystä. Vihdoin isä suostuu kertomaan professori Rossista, joka katosi tutkiessaan merkillistä historiallista arvoitusta. Hän paljastaa seuranneensa Rossin jalanjälkiä eri puolilla Eurooppaa yhdessä professorin tyttären Helenin kanssa. Pahuuden lähde kutsui heitä selittämättömällä tavalla puoleensa ja samalla kasvoi halu tietää siitä enemmän.

Vähitellen, mutta vääjäämättä tyttö saa kuulla Rossin, isänsä ja Helenin jäljittäneen ihmisvereen ja pimeyteen viehtynyttä hahmoa, joka on kauan sitten jättänyt taakseen elämän ja kuoleman rajan. Ensimmäisen kerran hänestä kirjoitettiin 1400-luvulla Draculana, lohikäärmeen poikana. Missä on hänen viimeinen hautasijansa? Miksi mysteeri on houkutellut puoleensa yhä uusia tutkijoita, jotka samalla asettavat henkensä suureen vaaraan? Vastaukset vaativat pahuuden kohtaamista silmästä silmään...

Historiantutkija on Elizabeth Kostovan loistavasti menestynyt esikoisteos, joka herättää myyttisen tarinan eloon jännittävällä ja kirjallisesti ansiokkaalla tavalla. Kostova onnistuu tekemään Draculasta oman aikamme tulkinnan, joka tuo romaaniin vahvasti todellisen tunnelman.

Elizabeth Kostova on valmistunut Yalen yliopistosta ja suorittanut myös Michiganin yliopistossa luovan kirjoittamisen tutkinnon. Esikoisromaani Historiantutkija on kymmenen vuoden kirjoitustyön tulos, joka nousi ilmestyttyään Yhdysvalloissa myydyimpien kirjojen listoille.

Kirja ol kyllä jännä loppuun asti. Piti otteessaan, vaikka halusin monta kertaa jättää lukemisen kesken. Sain luettua tänään 18:09. Eka viikon aikana sain luettua vain 100 sivua ja se ei näyttänyt luettujen sivujen määrässä paljoa miltään, sillä kirjan sivut ovat ohuita. Silläkin monesti iski turhautuneisuus, kun tuntui siltä, etten saa koskaan kirjaa luettua. Muina päivinä urakoinkin sitten 100 sivua ja monesti lopetin lukemisen vasta 12sta yöllä. Kyllä jänskätti mennä nukkumaan lukemisen jälkeen. Loppu, ennen Epilogia tuli kuin mätkähtäen silmille. Siitä en oikein tykännyt. Lopputarina alkaa sanoilla: Silloin en voinut tietää, että hän myös ajoittain ajelehtisi omaan maailmaansa, olisi tuntikausia puhumatta, sormeilisi kaulaansa, tai että riuduttava tauti riistäisi hänet meiltä lopullisesti yhdeksän vuotta myöhemmin - paljon ennen kuin olimme tottuneet siihen, että hän oli palannut luoksemme, mutta ehkäpä me emme olisi koskaan tottuneet siihen, hänen huojentavaan läsnäoloonsa.

Isäni sulki hänen kätensä omiinsa. "Tule ylös vuoteeseen."

Epilogista viimeiset lauseet:Hän ei näytä lainkaan alituisessa hengenvaarassa elävältä mieheltä - johtajalta, jonka kuolema voi sattua hetkellä millä hyvänsä, jonka tulisi alati mietiskellä sielunsa pelastumista. Igumeenin mielestä hän näyttää pikemminkin mieheltä, jolla on koko maailma edessään.

Epilogissa palattiin vuoteen 1476, kuvitteellisesti, kun tämä äitinsä löytänyt tyttö aikuisena, jo vanhempansa menettäneenä alkoi miettiä, mitä silloin mahtoi tapahtua, kun Dracula saapui luostariin sopimaan hautapaikastaan.

En olisi ikinä uskonut, että joskus luen tällaisen kirjan, mutta olenhan mä lukenut Twilightin Aamunkoi-kirjankin. Tässä kirjassa vaan oli ihan toisella ja paremmalla tavalla jännitystä ja todella paljon historiaa mukana. Veikeesti tämän kirjan lukeminen toi mieleen tammikuun loppupuolella lukemani Vanajan Joanna-kirjan tapahtumat, jotka sijoittuivat 1300-luvulle ja tässä Historiantutkijassa oli paljon 1400-luvun historiallisia pätkiä Draculan menneisyydestä. Pidin kyllä tästä kirjasta, vaikka sivuja ois saanut olla vähemmän. Kirja oli kyllä tarinaltaan hyvin yksityiskohtaisesti ja hienosti kerrottu, vaikka mukana oli huomattavia kirjoitusvirheitä ja sanojen toistoa. Tätä kirjaa kyllä suosittelen lämpimästi! Kirja lähtee joko huomenna tai tiistaina postitse HIPPAtoivekirjana Helsinkiin.