Eli rinkikirjana kiertävä kirja: Mary Ann Shaffer ja Annie Barrows: Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville, Otavan Kirjapaino Oy, Keuruu, 2010, 301 sivua.

"Jos teillä on aikaa kirjeenvaihtoon kanssani, voisitteko vastata muutamaan kysymykseen? Kolmeen itse asiassa. Miksi porsaspaistipäivällinen piti salata? Millä tavalla porsas oli syy perustaa kirjallinen piiri? Ja vielä tärkein: Mikä on perunankuoripaistos ja miksi se sisältyy piirinne nimeen?"

Lontoo 1946. Kirjailijatar Juliet Ashton on saanut kirjeen tuntemattomalta mieheltä Guernseyn Kanaalisaarelta - ja hän vastaa siihen. Alkaa tiivis kirjeenvaihto, jonka kautta kerrotaan lämmin, koskettava ja huumorintäyteinen tarina kirjojen lohtua tuovasta voimasta maailmassa, jossa hyville ihmisille tapahtuu myös pahoja asioita.

The Times: Täydellisesti valmistettu herkkupala.

Kirja on  Mary Ann Shafferin(1934-2008) esikoisromaani, jonka viimeisteli tätinsä puolesta lastenkirjailija Annie Barrows. Shaffer ehti kuulla unelmansa toteutuvan, mutta ei valitettavasti ehtinyt nauttia romaaninsa menestyksestä. Kirjaa on myyty 1,5 miljoonaa kappaletta ja sen oikeudet on myyty 30 maahan.

Hetkittäin hersyvän hauska, toisessa hetkessä sitten koskettavan järkyttävän traaginen tarina. Osittain myös sanoja, jotka painuivat lukemisen jälkeen unholaan. Luin, en ymmärtänyt, liikaa pyöri mielessä aamulla loppuun lukemani kirja, omat kirjoitushommat, tulevat tapaamiset. En osannut keskittyä tarinaan koko aikaa ja illalla painoi päälle vielä Karjalan kunnailla-ohjelma. Sain luettua eilen illalla 21:23 tän kirjan. Tässä konekin temppuilee, ei pysy mun kirjotuksessa mukana. Jestas, ku saisin hankittua uuden ja paremman koneen!

Tiinalle viestiä: Ai mitäkö teen, ku uni ei tule simmuun, no, tulen tietysti koneelle ja jämähdän sättiin nettikierroksen jälkeen. Siellä kuluu aikaa, saatan ehkä keittää teetä ja syödä leipää ja lukea sätissä juttuja. Sit jonkin ajan kuluttua alkaa unettaa, sammutan koneen ja hipsin takas sänkyyn.

Apua, mun pitää lähtee nyt aamusta käymään verotoimistossa naapurikaupungissa, kun täällä meillä ei ole verotoimistoa ja työkkäriinkin pitää samalla käydä jättämässä yksi kirje. Pakkasta onneksi enää -14.3 astetta. Joopatijoo, vartin päästä puuroa keittämään. Tänään lähtee kolme paketillista; eli neljä kirjaa maailmalle. Sellaista. Heippa taas!