Tässä se nyt sitten on, aakkoshaasteen viimeinen kirjain U ja kirja Kaari Utrio: Vanajan Joanna

Olen ostanut kirjan perjantaina 2.3.2007 kirjakaupasta ja maksoin siitä 14,93e. Lähtöhinta ollut 28,12, josta se on pudotettu ensin 19,90euroon. RT-Print Oy, Pieksämäki 2004, 447 sivua.

Hämeessä 1300- luvulla asustavalle kanteleensoittajaneito Joannalle suvun kunnia on tärkeämpää, kuin rakkaus ja intohimo. Ruotsalaisritari Ulf Acer on syyllistynyt kauheaan syntiin, isäntappoon. Hän harhailee rauhaa saamatta ja haluaa vetäytyä luostarin rauhaan. Kun hän kuulee Joannan soittavan kannelta, kuuma elämänjano pyyhkäisee tieltään murheet ja Ulf vannoo saavansa Joannan omakseen. Joanna ei kuitenkaan anna miehen korskean elämänjanon häikäistä itseään.

Vanajan Joannassa ritarin kunnia ja ylhäisen naisen valvollisuudet säätelevät vääjäämättä heidän elämänsä kulkua. Ainoastaan jalo ja uskollinen rakkaus voi murtaa keskiajan maailman ankarat ehdot. Kaari Utrion upea historiallinen romaani valottaa tarkkapiirteisesti keskiajan naisen karuja oloja.

Vanajan Joanna ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna1991, uusintapainos on kolmas KAARIN KIRJASTO - sarjassa. Edelliset ilmestyneet ovat Viipurin kaunotar(en ole lukenut) ja Rakas Henrietta(minulla on ja olen lukenut).

Kaari Utrio s.1942 on yksi Suomen suosituimpia kirjailijoita. Hänen romaaninsa ja tietokirjansa ovat tehneet historiaa tutuksi niin koti - kuin ulkomaiselle lukijakunnalle jo useiden vuosikymmenten ajan. Hän korostaa naisen merkitystä yhteiskunnan koossapitävänä voimana tuotannossaan ja tuo täten tervetulleen naisnäkökulman suomalsieen historiankirjoitukseen. Kaarista on sanottu: "Utrio on historiallisissa romaaneissaan tavoittanut aitoutta ja syvyyttä kuvatessaan arjen yksityiskohtia. Hän on myös ansiokkaasti kuvannut naisen, lapsen ja perheen asemaa historiassa."

Odotin, että kirja olisi pitänyt sisällään useamman vuosikymmenen tarinaa, mutta tapahtumat sijoittuivatkin vain 1377-1380 vuosiin. Paljon on kirjassa tapahtumia tässäkin ajassa ja ne on kuvattu yksityiskohtaisesti. Kuolemat ovat yllättäviä ja ne on kuvattu sen ajan tyyliin karskin hienostelematta, tavallaan aika julmastikin. Kirja ei yksin kertonut Joannan ja Ulfin välistä tarinaa, vaan siinä oli kerrottu tarinaa moneltakin näkökulmalta. Yksi, jota jäin kirjassa kaipaamaan hyvän alun kuvauksen jälkeen oli pienen tyttösen, lapsimorsiammen Birgitta Porsen elämänvaiheet. Hän vain katosi kirjassa jonnekin. Tavallaan hauskaakin kirjan alussa oli lukea Ängson rouvan, Ingebor Sparren huokailuja kuolinvuoteellaan, hän kun teki kuulemma kuolemaa aina kesäisin heinäkuussa. Nytkin, tuona armonvuonna 1377, kuten kirjassa kerrotaan, rouva alkoi tehdä kuolemaa, mutta jo huhtikuulla. Kaikki vain odottivatkin, että hän tokenee vielä kuolinvuoteeltaan, mutta se olikin rouvan menoa. Jännäkin kirja oli paikka paikoin, että oikein ihmettelin, kun luin sitä sängyssä iltalukemisena, ajattelin, että näen painajaisia lukemastani. En nähnyt.

Hauskin lause kirjassa löytyi vasta sivulla 440:" Te olette liian monimutkaisia ihmisiä. Sellainen ei ole hyväksi ruuansulatukselle."

Ihanan salaperäisen mystillinen mielikuva ja tunnelma jäi tästä tarinasta, kun sain sen luettua näin aamutuimaan. kannatti lukea aakkoshaasteen viimeisenä kirjana. Reilu viiden kuukauden urakka on nyt ohitse. Hyvä minä!!!!!!!

Harmittaa vaan vietävän suunnattomasti, kun ensin kirjoitan arvion tuonne bookcrossing-sivustolle, niin sitä kommenttia ei voi kopsata. Tämä Firefox ei vaan anna kopioida, sinne juttua tai tänne sieltä. En ymmärrä miksi? Pitää jutut kirjoittaa kahteen kertaan. Pöh ja höh.

No niin, nyt saan sitten tämänkin kirjan pois päiväjärjestyksestä. Jätän tämän vielä ainakin pysyväiskirjastooni, niinkuin se Rakas Henriettakin on. Tänään saan sitten jatkaa eilen aloittamaani rinkikirjaa, sekin on jo hyvällä mallillaan, kun reilu 100 sivua luettu. Jeps! Heippa taasen!