Bessie Head (19371986) oli eteläafrikkalainen kirjailija. Bessie Head syntyi valkoisen naisen ja mustan miehen liitosta. Hän varttui osittain kasvatusäitien hoidossa, osittain lastenkodissa. Hän kävi lähetyskoulua ja opiskeli opettajaksi, mutta toimi myös journalistina. Vuonna 1963 Head muutti poliittisena pakolaisena Botswanaan. Head etsi innoitusta ja esikuvia eurooppalaisesta kirjallisuudesta, mutta hänen teostensa henkilöt ja teemat ovat afrikkalaisia. Hän halusi antaa äänen arkipäivän kokemukselle, näyttää ”tavallisessa” piilevän kauneuden ja poikkeuksellisuuden.

Bessie Head on itse sanonut tunnetuimmasta teoksestaan Maru: "Koko eteläafrikkalaisen kokemukseni pohjalta halusin kiihkeästi kirjoittaa kestävän romaanin rotuennakkoluulojen mielettömyyksistä. Halusin kuitenkin kirjan olevan niin kauniin, taianomaisen ja vastustamattoman, että minä kirjailijana haluaisin lukea sen yhä uudelleen."

Vaikka Maru tekijänsä sanoin käsittelee rasismia, teoksessa ei ole raivoa, vihaa, syytöksiä eikä valitusta. Rasismi on kuvattu yksinkertaisesti naurettavana typeryytenä, yhtenä inhimillisen ahdasmielisyyden muotona. Tarkoituksellisesti Head ei kirjoita valkoisten mustiin kohdistamasta rotusorrosta. Hän kirjoittaa siitä, miten mustat tšuaanat sortavat bušmanneja, masarwoja. Näin Head osoittaa, että mikään ihmisryhmä ei ole rasismista vapaa, sortoa on kaikkialla.

 Tuotanto

  • Maru, suom. Kristiina Drews, Kääntöpiiri, 1988.
  • Life - Elämäni, Kääntöpiiri/Like                                                                                                                                            

 

 

Maru kertoo tapahtumista pienessä afrikkalaisessa kylässä, jonne saapuu opettajaksi nuori tyttö, Margaret. Kun käy ilmi, että hän on helveksittua masarwa-heimoa, hänestä halutaan päästä eroon. Bessie Head kuvaa sortoa ja nöyryytystä, mutta myös rakkautta ja sielun vapautta.

Halusin ottaa tähän kirjoitukseeni nuo wikipedia-tiedotkin. Tämän kirjan sain HEP-kirjana elokuussa eräältä bc-immeiseltä ja nyt tän sitten luin muutamassa päivässä. Hakapaino Oy, Helsinki 1988. Kääntöpiiri Oy on vuonna 1987 perustettu viiden naisen yhteinen pienkustantamo. Julkaisevat pienimuotoista, korkeatasoista kaunokirjallisuutta kolmennen maailman ihmisten elämästä heidän itsensä kuvaaman.  Kääntöpiirin naisia yhdistää kokemus työskentelystä kehitysmaissa ja tarve tuoda suomalaisten lukijoiden ulottuville kirjallisuutta kolmannen maailman todellisuudesta.

Alkuun tämä kirja tuntui aika seikkaperäiseltä ja ihmettelinkin, että mikä tämä Maru oikein on, onko vain varjo vai ihminen, onko mies vai nainen? Mielestäni ennemminkin tämä kirja kertoi opettaja Margaretista, kuin Marusta. Loppujen lopuksi ihan mukava kirja luettavaksi. Otin tämän kirjan luettavaksi sen takia, sillä edellistä kirjaa olin tahkonnut niin pitkään ja tässä kirjassa vain 143 sivua, niin ajattelin, että tämä on nopsaan luettu kirja. Menihän tämän lukemisessa sentään neljä päivää kuitenkin. Tänään 11:45 sain tämän luettua. Osallistun tällä kirjalla aakkoshaasteeseen ja tämä ol jo yhdeksäs haastekirja. Nyt ajattelin tosiaankin ottaa seuraavaksi jotain hauskaa luettavaa, sillä olen viime viikot lukenut niin vakavan oloista tarinaa, että huh huh! Pitääkin mennä valikoimaan kirjahyllystä jotain hauskuutusta