Hämeenlinna1966, Arvi A. Karisto Oy:n kirjapaino, 145 sivua.

Huusin tämän huutonetistä viime sunnuntaina hintaan 4,50 e ja postikulut 1, 05 e ja sain tämän keskiviikkona. Eilen aloin lukea ja tänään luin loppuun. Syy, miksi tällaisen kirjan huusin huutonetistä oli se, että yritin saada tämän äitienpäiväksi äidille. Laitoin hakusanaksi huutonettiin lappi ja tällainen kirja alkoi kiehtoa minua. Tämä kirja jäi nimittäin Else Luokkalan ainoaksi kirjaksi. Hän julkaisi myös omakustanteena runokokoelman 1971.

Lappi, tunturit, purot, vaivaiskoivut, porot ja revontulet muodostavat eksoottisen taustan rakkaustarinalle, josta ei puutu alkuvoimaista luonnonläheisyyttä, kerronnallista rohkeutta eikä kielellistä ominaisväriä.

Lapin poikkeava luonto, sen vuodenaikojen rytmi heijastuu myös sen asukkaissa selvästi. Se tekee heistä oikeudenmukaisia, omaa vapautta arvostavia ihmisiä, jotka eivät kaikessa alistu etelän sivistyksen mukanaan tuomiin kahleisiin.

Googletin Elsen, mutta en löytänyt ihan tarkkaa tietoa hänestä, jotta milloin on syntynyt ja mihin on kuollut, vai onko kuollut. Eliaskirjailijat.fi-sivun tulosteessa oli vähän hänestä juttua, jonka tulostin kirjan mukaan meneväksi äidilleni. Jotenkin tästä kirjailijasta tuli houkutteleva juuri siksi, että tämä kirja jäi hänen ainoakseen, sillä en voinut jättää tätä huutamatta, kun eteeni tuli. Teksti kirjassa oli aika hauskaa lapinmurretta, mutta ihan hyvin siitä sai selvää, tietty joitakin sanoja jäi ihan usvan peittoon, että mitä tarkoittavat, mutta ei se kirjan lukemista kuitenkaan kovin haitannut. Hyvin elämänmakuinen romaani tämä on, sellainen hiukan mystisen jännänveikeä Toivottavasti äitikin jaksaa tämän lukea, kun on vain 145 sivua ja ihan helppolukuista tekstiä. Kannatti huutaa huutonetistä