27.painos( Juva 2005), ensimmäinen painos ilmestyi 1952, 223 sivua. Huusin ja maksoin huutonetistä 5 eurolla helmikuun lopulla ja sain tämän maaliskuun eka päivinä. Tätä kirjaa ennemmin aloin lukea Polgara, velhottaren tarinaa, jota luin lukuun 17 saakka ja laitoin jo laatikkoon, etten lue sitä loppuun, sillä siinä kirjassa on päälle 800 sivua. Havukka-ahon ajattelija-kirjaa luin siis iltalukemisena sängyssä. Sain tän luettua tänään 15:18.

"Heinäkuun aamun aurinko tähtäsi ovelan näköisenä kaukaisen Mykrävuoren huipulta, erään kuusen latvasta." Näillä sanoilla alkaa Havukka-ahon ajattelija-kirja.

"Konsta Pylkkäsellä on erikoisen mallinen pääkallo ja harittavat silmät, joilla näkee sekä lähelle että kauas. Hän rekisteröi penkin alta ryömivän torakan, mutta havainnoi yhtä lailla mahtavia kansojen liikkeitä, avaruutta ja sen taivaankappaleita.

Lentuan rannoille on tullut etelästä tieteenharjoittajia, jotka värväävät Konstan apumiehekseen. Lisenssien puuhat suoheinien ja rantasipin mahanesteiden kimpussa tuntuvat metsien miehestä salamyhkäisiltä, mutta ennen pitkää retkikumppanusten välille syntyy reilu ystävyys luonnontieteiden hengessä.

Konsta Pylkkäsen kuuluisat siniset ajatukset ovat kestäneet haalistumattomina jo 50 vuotta. Veikko Huovinen kirjoitti läpimurtoromaaninsa nuorena kypsänä miehenä. Hän on täyttänyt 75 vuotta vuonna 2002."

Minua tässä opuksessa suorastaan vituttaa kolmen pisteen viljely ja hää-hää häh häh-viljely.

"- Mitä sinä syöt Mikki. Mitä sinä syöt, mitä se syöpi. Mitä se, kääh, hiirikö se on...ei kun myyrä. Katohan kun myyrän sait, häh-häh. Onko makkeeta, mitä?"

Tällaista viljelyä mahtuu tähän metsien miehen metsäkirjaan enemmänkin. Tässä kirjassa siis eletään metsässä,samoillaan metsässä,  tutkitaan ja havainnoidaan metsää, annetaan erittäin seikkaperäisiä hoito-ohjeita mahdollisten loisten/matojen hoitoon, miehen sylkeä mikroskoopilla tutkien. Loppua kohden lukeminen muuttui paljon mielekkäämmäksi ja tuli ikävä Kalle Päätalon kirjojen pariin. No, en mä ole lukenut vasta kun Riitun-poika-kirjan, mutta siinäkin on paljon monipuolisempaa kuvausta, kuin tässä Havukka-ahon ajattelija-kirjassa. Taitaapa jäädä viimoiseksi tämän kirjoittajan lukemaksi kirjaksi. Tämän kirjan tosin luin vain siksi, että elokuvassa tätä Pylkkästä näyttelee Kai Lehtinen ja yritän saada kyseisen elokuvan omakseni. Saa nähä, kuinka käy No, nyt on sitten luettu 15 kirjaa tänä vuonna.